Hae tästä blogista

perjantai 10. joulukuuta 2021

Jouluspesiaali #3 - Mikä tekee joulujaksoista erityisiä?

Olemme monesti vastanneet kysymykseen "Mikä tekee joulusta erityisen?" ja siihen löytyy yhtä monta vastausta kuin maailmassa on joulua viettäviä ihmisiä. Yleisimmät vastaukset tähän kysymykseen liittyvät lahjojen antamiseen, saamiseen, perinteisiin, yhdessäoloon rakkaiden kanssa... oikeaa vastausta ei ole. Tänään halusin kuitenkin pohdiskella joulujaksoja, ja miksi moni sarja sisältää niitä.

Monet sarjat, varsinkin pitkät ja monia kausia jatkuvat sarjat, sisältävät joulujakson jos toisenkin. Me katsojat pääsemme näkemään miten jo rakastamamme hahmot viettävät joulua. Pääsemme katsomaan vierestä heidän perinteitään ja heidän joulutarinoitaan. Nämä jaksot ovat usein erillisiä spesiaalijaksoja, mutta ne voivat toki olla osana sarjan päänarratiivia, jos sarja ei ole episodinen. 

Joulu on erityinen juhla, joka tuo pintaan monenlaisia tunteita. Tämä on yksi hyvä syy kirjoittaa sarjaan joulujakso. Joulu merkitsee eri ihmisille eri asioita, eivätkä kaikki edes juhlista sitä. Siksi joulujaksot ovat oiva tapa tutkia eri hahmojen eri puolia, sekä oppia lisää omista lempihahmoista, ja mahdollisesti myös muista uskonnoista ja eri kulttuurien tavoista juhlistaa joulua. 

Lahjojen antaminen ja saaminen on sellainen asia, joka kertoo ihmisestä paljon. Mitä hän ajattelee lahjojen antamisesta ja saamisesta? Millaisia lahjoja hän hankkii läheisilleen? Hankkiiko hän niitä ollenkaan, tai hankkiiko esimerkiksi viime tingassa? Millaisia lahjoja hän saa? Saako hän lahjoja? Mitä lahjat merkkaavat hahmolle? Tämäkin on yksi tapa kertoa joulutarina. Kun sarja vastaa näihin kysymyksiin hahmosta, katsoja pääsee tutustumaan hahmoon syvemmin kuin mitä aiemmin oli tutustunut. Joulu kokonaisuudessaankin on sellainen juhla, joka nostaa pintaan sellaisia tunteita, joista saa helposti kirjoitettua draamaa ja hahmokuvauksia.

Joulumusiikki on myös aivan oma genrensä. Siksi myös joulumusikaalit ovat todella suosittu tapa kertoa joulutarina. Lähestulkoon jokaisessa joulujaksossa, jonka olen ikinä katsonut, on käytetty musiikkia jonkin verran. Kaikki joulujaksot eivät tietenkään ole musikaaleja, mutta sisältävät kuitenkin musiikkia. Joulumusiikin yksi ärsyttävimpiä puolia on se, kuinka helposti ne jäävät päähän soimaan. Niistä suuri osa on kuitenkin bangereita, jotka onnistuvat virittämään kuuntelijan joulutunnelmaan.

On myös mainittava, että vaikka ulkona on kylmää ja pimeää, on pakko myöntää, että talvimaisema on erittäin kaunista katseltavaa. Ja jos tämä talvinen taianomaisuus on kaunista katseltavaa jo oman kodin ikkunasta katseltuna, parasta vain uskoa, että se on henkeäsalpaavan kaunista joulutarinoissa. Jouluelokuvien ja sarjojen tuottajilla on mukanaan ammattilaisia rakentamassa talvisia taustamaisemia ja estetiikkaa, ja yleensä nämä taustat on yhtä tarkasti suunniteltu kuin muutkin osat näissä joulujaksoissa. Vaikka talvi ei olekaan lempivuodenaikani, talvinen estetiikka on parhaimmillaan henkeäsalpaavan maagista. 

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä asiana, joka tekee joulujaksoista erityisiä on niiden tunnelma. Jos ei vielä ole päässyt joulutunnelmaan, niin hyvä jouluspesiaali, elokuva, tai musikaali saa kenet tahansa joulumielelle. Joten jos et vielä koe olevasi joulufiiliksissä, katso vaikka Painajainen ennen joulua elokuva, Lumiukko lyhyt elokuva, tai esimerkiksi The officen tai Paluu pulpettiin sarjojen joulujaksoja!

Mikä on sinun suosikki joulujaksosi tai elokuvasi? Mikä tekee jouluspesiaaleista sinulle erityisiä?

Iloista joulunodotusta! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kikka, enemmän kuin viihdyttäjä

Pidemmän bloggailutaukoni aikana, tätä viikottaista kirjoittelua on tullut jo ikävä. Koulu on syönyt kaiken aikani, joten blogi oli pakko pi...