Hae tästä blogista

perjantai 2. syyskuuta 2022

Back to school luettavaa ranskan opiskelijoille

Opiskelut ovat jälleen alkaneet. Itsekin olen päässyt jo opiskelun makuun, joten mikä parempi aihe postaukselle kuin muutama suositus muille ranskan opiskelijoille, tai ranskasta kiinnostuneille! Suurin osa mainitsemistani teoksista on suomennettu, mutta suosittelen toki lämpimästi lukemaan niitä myös niiden alkuperäiskielellä. Jos tarvitset siis ranskan tunnille jotain luettavaa, tässä muutama todella vahva suositus.

En finir avec Eddie Bellegueule - Ei enää Eddy (Édouard Louis)

Ei enää Eddy on Édouard Louis nimisen ranskalaisen kirjailijan 2014 julkaistu kirja. Se suomennettiin 2019 ja viime vuosina se on saanut paljon suosiota. Ei enää Eddy on Édouardin omaan elämään perustuva autofiktio siitä, kuinka hänen oli vaikeaa kasvaa aikuiseksi ympäristössä, joka ei hyväksynyt häntä sellaisena kuin hän oli. Eddy on homo, joten vaikea lapsuus oli odotettavissa, kun paikka, jossa hän kasvoi, ei ymmärtänyt taikka hyväksynyt Eddyn homoutta. Édouard kuvailee todella yksityiskohtaisesti ja raa'an rehellisesti sitä, millaista tuollaisissa olosuhteissa kasvaminen oli. Hän ei kaunistele asioita, ja joissakin kohdissa tämä kirja on todella raskastakin luettavaa. Hän joutui kamppailemaan köyhyyden, kiusaamisen, ja vaikeiden tunteiden kanssa jo pikku pojasta. 

Vaikka tarina on todella raskas, se on myös todella voimaannuttava. Ymmärrän täysin, miksi tämä kirja on niin pidetty ja kohuttu. Suomennoskin on minusta todella hyvin tehty, ja tekee oikeutta alkuperäiselle teokselle. Hienon suomennoksen on tehnyt Lotta Toivanen. Jos olet hiukan edistyneempi ranskan opiskelija, suosittelen tämän teoksen lukemista myös alkuperäiskielellä. Ei enää Eddy on todella vaikuttava ja tunteitaherättävä teos. 

Chanson douce - Kehtolaulu (Leïla Slimani)

Kehtolaulu on nuoren Leïla Slimanin 2016 julkaistu teos, josta on 2019 tehty myös elokuva. Slimani voitti tällä teoksella Prix Goncourt, eli Goncourtin kirjallisuuspalkinnonkin. Lukijalle paljastetaan heti ensimmäisillä sivuilla, että Massén perheen lastenhoitaja Louise on murhannut perheen kaksi tytärtä. Tarina alkaa siis aivan lopusta, ja sitten lukija pääseekin näkemään, mikä ajoi Louisen tähän kammottavaan tekoon. Massén perheen isä ja äiti, Myriam ja Paul palkkaavat Louisen hoitamaan lapsiaan. Louise on täydellinen lastenhoitaja, ja hänestä tulee pikkuhiljaa lähestulkoon osa Massén perhettä. Tytöt rakastavat Louisea, vanhemmat luottavat Louiseen, ja Louisekin vaikuttaa omalla tavallaan sopivan hyvin Massén perheen joukkoon. Jokin on kuitenkin vialla, ja lukijalle paljastuu hiljalleen niin Massén perheen sisäiset kuin myös Louisen omat ongelmat, jotka saavat aikaan kammottavan tragedian.

Tämä on todella jännittävä trilleri. Minusta oli todella nerokasta, että tarina alkaa lopusta. Se pistää lukijan aivot raksuttamaan ja jännittämään sitä, miten ja milloin Massén perheen lapset kohtaavat ennenaikaisen loppunsa. Hahmot ovat kaikki todella inhimillisiä ja ymmärrettäviä. Slimani johdattelee lukijan todella taitavasti hahmojensa ajatusmaailmaan ja elämiin, ja kertoo todella järkyttävän, mutta vaikuttavan tarinan. Tämänkin kirjan on suomentanut todella taitava Lotta Toivanen. 

L'Étranger - Sivullinen (Albert Camus)

Tätä klassikkoa ei voi olla mainitsematta. Sivullinen on listan vanhin teos, ja se on Albert Camusin kirjoittama ranskalainen klassikko vuodelta 1942. Se tunnetaan todella hyvin ensimmäisistä lauseistaan: "Äiti kuoli tänään. Tai ehkä eilen." Tämä on tarina nuoresta miehestä nimeltään Meursault, joka tuntuu olevan hiukan hukassa elämässään. Hänen äitinsä on kuollut, eikä tämä tunnu liikuttavan nuorta miestä ollenkaan. Hän ottaa töistä vapaata ja matkustaa äitinsä hautajaisiin, joiden jälkeen hän jatkaa elämäänsä normaalisti. Hän viettää paljon aikaa naisystävänsä Marien kanssa, ja päätyy yhtenä päivänä lähtemään päiväreissulle tämän, ja muutaman ystävänsä kanssa. Viettäessään aikaa ystäviensä kanssa, he törmäävät joukkoon arabeja, joiden kanssa yhdellä ystävistä on riitaa. Meursault päätyy tappamaan kyseisen arabin. Hän joutuu vankilaan, ja tarina saa avoimen lopun. 

Sivullinen on sellainen klassikko, jonka jokainen ranskaa pidempään opiskellut varmasti tuntee. Tämä on syystäkin tunnettu teos, ja kirjan voi lukea niin suomeksi kuin ranskaksi. 2013 Jacques Ferrandez myös julkaisi sarjakuva version tästä klassikosta. Siitä ei ole suomennettua versiota, joten sitä suosittelen erityisesti ranskaa pidempään opiskelleille. Ferrandezin versio on uskollinen alkuperäiselle kirjalle. Hahmojen näkeminen kuvissa ja tiettyjen kohtausten visualisointi teki tarinasta joissakin kohdissa jopa vaikuttavamman kuin mitä ne tekstinä olivat. 

Horla (Guy de Maupassant)

Horla on yksi parhaista novelleista jotka olen lukenut. Se on Guy de Maupassantin kauhunovelli vuodelta 1886, josta itse H.P. Lovecraft on saanut inspiraatiota omiin tarinoihinsa. Horla on tarina yläluokkaisesta miehestä, joka kertoo päiväkirjamaisesti ahdistuksen täyteisestä elämästään ja tuskastaan. Hän aistii ympärillään "Horla" nimisen entiteetin, joka vaikuttaa olevansa hänen ahdistuksensa lähde. Horla ei aiheuta hänelle vain henkisiä ongelmia, vaan myös fyysisiä. Hiljalleen Horla ottaa vallan päähenkilön elämästä, ja päähenkilö vajoaa syvemmälle ja syvemmälle hulluuteen. Lopuksi hän joutuu tekemään todella radikaaleja päätöksiä päästäkseen eroon Horlasta.

Kyllä, psykologisen kauhun ystävät pääsevät todellakin herkuttelemaan tämän tarinan parissa. Sen voi lukea ranskan lisäksi englanniksi ja espanjaksi, mutta tätä ei valitettavasti ole suomennettu. Horla on hieno kuvaus siitä, mitä tapahtuu sellaisen ihmisen päässä, jonka mielenterveys kärsii, eikä hänelle ole apua käden ulottuvilla. Tarina pistää todellakin pohtimaan mielenterveyttä, ja avun hakemisen tärkeyttä. Tämä teksti pitää lukijan otteessaan alusta loppuun asti, ja itsekin luin sen yhdeltä istumalta. Tarinan monitulkintaisuus ja mahdollisuus analysoida sitä niin monella eri tavalla tekevät siitä loistavan aiheen esseelle, esitelmälle, tai muulle ranskan tunnille vaaditulle lukutehtävälle. 

Olen opiskellut ranskaa ala-asteelta asti, joten ranskasta on tullut todella tuttu elinikäinen ystävä. Ranskan kieli ja kulttuuri ovat todella tärkeitä mielenkiinnon kohteita minulle, ja siksi minusta on mahtavaa vihdoin ja viimein tässäkin blogissa jakaa tätäkin innostusta kanssanne. Toivotan kaikille mukavaa koulun ja opiskelujen pariin palaamista, ja mukavia lukuhetkiä! Onnea kaikille myös erityisesti kieltenopiskeluihin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kikka, enemmän kuin viihdyttäjä

Pidemmän bloggailutaukoni aikana, tätä viikottaista kirjoittelua on tullut jo ikävä. Koulu on syönyt kaiken aikani, joten blogi oli pakko pi...